søndag 19. februar 2012

hva er fastelaven??

I dag er de fastelavens søndag, å i Norge ``feires`` den som regel med fastelavens boller og vi pynter me fastelavens ris, men hva er egentli fastelaven?



Fastelavnssøndag
Fråtsing er stikkordet, denne dagen som også ble kalt for fleskesøndag. En skikk skal ha vært å spise ni ganger i hvert hjørne av stua. Det blir 36 ganger! Du kunne gjerne spise flesk, fet suppe og melboller. Disse melbollene er antagelig opphavet til dagens fastelavnsboller. Fastelavn er fastlagt til søndag sju uker før påskedag og har sitt motstykke i pinse sju uker etter påske.
Fastelavnsboller
Hva det skal være i fastelavnsboller hersker det litt uenighet om. Noen lager vannbakkels, endre sverger til vanlige boller, og noen igjen smultboller eller berlinerboller. Uansett så skal det være fyll, for eksempel, syltetøy, mandelfyll, vaniljekrem eller vanlig krem. Det er vanlig å dryss melis på toppen. Det å bake fastelavnsboller var til å begynne med et fenomen blant der rike i byene her i landet. Fastelavnsboller ble ikke vanlig over hele landet før i på begynnelsen av 1900-tallet.


 Slik ble mine boller, ikke så fine å se på me utroolig gode... møllerens 123 boller me melkesjokolade biter og vaniljekrem inni.. mmmMm

Vinterferien har startet å ungene har fri fra skole og barnehage en hel uke, har ikke planer om noen langtur men skal på besøk til min lillesøster med familie som akkurat har funnet kjærligheten i flatanger og flyttet dit, en dagstur. hun driver som partylite konsulent og varene fra mitt party kommer til uken- kommer tilbake  mer ang det. så skal vi på besøk til min pappa som nettopp har kommet hjem fra rikshospitalet etter å fått ny lever etter lengre tids sykeleie, så han skal på opptrening til høylandet i 14 dager. de blir kos å treffe han igjen. har ikke truffet han siden nyttårshelgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar